Occhi - Tatting - Schiffchenarbeit


Occhi čipka


Zibelka te stare vozlane čipke je po vsej verjetnosti visoko razvita kultura starega Egipta in Kitajske. Preko orienta je nato našla ta tehnika pot v Evropo. Danes je več ali manj razširjena po celem svetu. Njeno najbolj znano ime je OCCHI, ki izvira iz italijanske besede ”occhiolini” (majhne očke). Pri vsakem narodu pa so nastala tudi dodatna imena, kot so npr.: Frivolité – Francija, južna Amerika, Schiffchenarbeit – Nemčija, Avstrija, Sukkulapitisi – Finska, Chiacchierino – Italija, Tatting – Anglija, ZDA … V Sloveniji je ta zvrst čipke manj poznana, čeprav je v času Avstro-ogrske monarhije bil v šolah pouk ročnega dela, pri katerem se je poučevalo tudi occhi.
Čipko spoznamo po njeni karakteristični obliki. Sestavljena je iz različnih lokov in zank oz. malih očk, ki tvorijo najrazličnejšo ornamentiko. Izdelujemo jo lahko na tri različne načine: s čolničkom, s posebno iglo ali s posebno kvačko. Vsaka od teh oblik ima svoje specifične lastnosti, po katerih jih lahko tudi med seboj ločimo. Temeljni element vsem pa je vozel, ki je sestavljen iz levega in desnega vozla. Zelo važno je, da ti vozli niso fiksni, ampak se morajo ”voziti” po osnovni niti! Kot dodaten okras služijo manjši in večji ”picoti”, s katerimi lahko dele čipk med seboj tudi povezujemo.
Skozi zgodovino se je ornamentika te čipke spreminjala in postajala vedno zahtevnejša. Njena uporabna vrednost pa je ostala enaka, saj še vedno krasi naše domove (prtički, prti, slike, …), cerkve (oltarni prti, obredni prtički, mašna oblačila, …), oblačila (noše in sodobne bluze, rute, …), nakit …

Kornelija Brecl, ing. upor. mat.

Vodim začetne in nadaljevalne tečaje occhi čipke.




 Izdelava modnega nakita v tehniki 
 Occhi in Occhi Cluny:


   En vzorec, dve različni izdelavi:

Occhi 
(avtor vzorca in izdelava: Kornelija Brecl )
Occhi Cluny 
(avtor vzorca in izdelava: Kornelija Brecl )

Vzorec z navodili imam objavljen v: Kongressmappe 2011, Purgstall an der Erlauf.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





















Ni komentarjev:

Objavite komentar